Ben je nog niet bekend met Nanoblocks of heb je er alleen over gehoord? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vergelijk ik LEGO vs Nanoblocks.

Het allergrootste verschil is de afmeting van de verschillende blokjes. Waar je al van kleins af aan kunt beginnen met het bouwen met LEGO is bouwen met Nanoblocks een uitdagendere variant. En dat niet alleen door de kleine blokjes.

Met Nanoblocks kun je de bekendste gebouwen en figuren nabouwen. Van de Eiffeltoren tot aan het Neuschwanstein kasteel, van je favoriete Pokémon tot aan Donald Duck en Mickey Mouse.

Van LEGO zijn er minimaal 16.000 verschillende sets.

Na het lezen van dit artikel ken je:

  • De geschiedenis van de nanoblocks.
  • De oorsprong van LEGO.
  • LEGO vs Nanoblocks
  • De afmetingen, prijzen en kwaliteit.
  • Het assortiment
  • Leeftijdsadvies

Alles wat je moet weten over LEGO vs Nanoblocks

In dit artikel krijg je antwoord op al je vragen met betrekking tot LEGO vs Nanoblocks.

De geschiedenis van de nanoblocks

In 2008 is de Kawada Toy Company uit Japan begonnen met het ontwikkelen van Nanoblocks. Sindsdien worden ze al in ruim 31 landen verkocht.

Het woord nano, zegt het al, namelijk klein. Nanoblocks zijn dus kleine blokjes. Ondanks dat de blokjes zo klein zijn, zijn ze razend populair. Juist omdat ze zo klein zijn en je hierdoor prachtige details kunt nabouwen. Toch kunnen wij ook begrijpen dat jij ze veel te klein vindt.

De geschiedenis van LEGO

LEGO Originals 853967 LEGO Wooden Minifigure 1 miniblock
LEGO Woorden Minifigure

Wist jij dat LEGO in de oorsprong werd gemaakt van hout?

In 1932 is Ole Kirk Christiansen uit Denemarken gestart met het bouwen van houten speelgoed. De naam komt uit het Deens, namelijk LEg GOdt, wat in het Nederlands ook wel betekent: Speel goed.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van plastic voor speelgoed normaal. In het begin was de kwaliteit van de bekende LEGO blokjes nog niet om over naar huis te schrijven. Toch werd pas in 1963 besloten een ander soort plastic te gebruiken zoals we deze nu kunnen. Later vanaf 1970 werden de LEGO blokjes wereldwijd bekend.

Jaarlijks worden er zo’n 20 miljard blokjes geproduceerd.

In mijn kinderjaren heb ik veel met LEGO gespeeld en kun ik mij hiermee uren vermaken. Na jaren van LEGO stilte hebben de nanoblocks mijn hart veroverd en bouw ik alleen nog maar met nanoblocks.

LEGO vs Nanoblocks

Je zou verwachten dat de Nanoblocks een namaak product zijn van LEGO. Toch is dit niet zo. Nanoblocks zijn dan ook niet te combineren met de LEGO bouwblokjes. Ze zijn dan ook een stuk kleiner. Ook wijkt de onderkant van LEGO en Nanoblocks af.

Afmetingen

De afmeting van de standaard LEGO blokjes zijn 8 mm bij 8 mm bij 16 mm. Maar er zijn natuurlijk een heleboel verschillende vormen en afmetingen.

De afmetingen van de Nanoblocks zijn 4 mm bij 5 mm bij 5 mm. Zo passen er maar liefst 8 nanoblocks in één LEGO blokje.

nanoblock-edited

Er zijn ook mensen die vinden de kleine afmetingen van de Nanoblocks te klein om fatsoenlijk mee te kunnen bouwen. Vooral bij slecht licht.

Daarom gebruikt menigeen een pincet bij het bouwen van Nanoblocks. Toch geven wij zelf de voorkeur aan gewoon onze handen. Maar ook wij zijn gestart met een pincet.

Door de kleine afmetingen nemen de Nanoblocks weinig ruimte in beslag. Dit in tegentelling tot LEGO.

Alle Nanoblocks komen met een aantal extra blokjes voor als je er toch een paar kwijt raakt.

Bij LEGO heeft dit een andere reden. Zo worden de zakjes van LEGO op gewicht geproduceerd door de machines. Op basis van gewicht is het lastig in te schatten of er een paar blokjes missen. Om dit te voorkomen zijn er altijd een paar extra blokjes aanwezig.

Voor mensen met een slecht zicht kan het handig zijn om met een vergrootglas op een flexibele arm te werken, zodat u de Nanoblocks gemakkelijker kunt zien en de juiste kunt vinden als u een figuur of gebouw bouwt. Bij LEGO is dit natuurlijk niet nodig.

Prijs

Een gemiddelde LEGO set kost zo’n € 20,00. Toch ben je met een fatsoenlijke LEGO set snel honderden euro’s kwijt. Dit in tegenstelling tot de Nanoblocks.

Voor de meeste Nanoblock figuurtjes betaal je € 12,00 tot € 15,00. Met een maximaal van zo’n € 200,00 euro voor de grootste sets.

Kwaliteit

De Nanoblocks uit zowel Japan als China staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Daarentegen staat LEGO natuurlijk al lange tijd bekend om hun goede kwaliteit.

Het assortiment

Zoals eerder dit artikel al benoemd heeft LEGO inmiddels ruim 16.000 verschillende sets in het assortiment.

Van de Nanoblocks zijn er inmiddels honderden sets van makkelijk tot erg moeilijk. Ondanks dat het assortiment van Nanoblock ieder jaar wordt uitgebreid is dit in geen vergelijking met het assortiment van LEGO.

Één van de grootste Nanoblock set is het Neuschwanstein Castle. Deze bestaat uit ruim 6000 nanoblocks.

Neuschwanstein Castle Deluxe Edition
Neuschwanstein Castle

Je kunt je voorstellen hoeveel werk het is om zo’n creatie te bouwen met zoveel kleine nanoblocks. Hiervoor heb je dan ook enorm veel geduld nodig. Iets voor jou?

Ben je benieuwd welke figuren je allemaal kunt bouwen met nanoblocks? Neem eens een kijkje in ons assortiment, of lees hier eens een review over de diverse nanoblocks.

Leeftijdsadvies

Wij adviseren onze nanoblocks vanaf 9 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de creativiteit of handigheid van ieder kind.

De adviesleeftijd voor LEGO is vanaf 4 jaar en ouder. Toch is het goed om te kijken wat het leeftijdsadvies is van de desbetreffende LEGO set. Voor kinderen jongeren dan 4 jaar dan kun je terecht bij een andere variant, namelijk DUPLO.

Natuurlijk is het altijd erg belangrijk om je kinderen in de gaten te houden wanneer ze bouwen met zowel LEGO als Nanoblocks. Vooral de nanoblocks kun je gemakkelijk in je mond stoppen en doorslikken.

Moeilijkheidsgraad

Zowel LEGO als Nanoblocks hebben diverse starterssets die voor iedereen geschikt is.

Tevens beschikken beide merken over verschillende moeilijkheidsgraden. Van erg makkelijk tot zeer complex. Dit is natuurlijk ook deels afhankelijk van het aantal blokjes en het complexe design.

Vergelijking tussen de instructies van LEGO vs Nanoblocks

Dat de nanoblocks zo klein zijn heeft ook zijn invloed op de instructies. Ze zijn zeer gedetailleerd maar hierdoor voor sommigen lastig te lezen. Als je een instructie van LEGO verwacht, dan zal dit aan het begin tegenvallen. Je zult opnieuw moeten leren de instructies te begrijpen. Zodra je dit onder de knie hebt, blijken de instructies erg gedetailleerd en duidelijk.

De LEGO-instructies van een set zijn heel duidelijk, gemakkelijk te lezen en te begrijpen.

Samenwerking met andere merken

De nanoblocks hebben verschillende samenwerkingen waaronder Pokémon de bekendste is. Elk jaar verschijnen en weer nieuwe sets die zij ontstaan uit de nieuwe samenwerkingen.

miniblock
LEGO Adidas Superstar

Conclusie

Uiteindelijk is er geen definitieve winnaar als het gaat om LEGO vs Nanoblocks. Ondanks dat wij een lichte voorkeur hebben voor de Nanoblocks. Toch hopen wij dat dit artikel jou geholpen heeft voor jezelf een keuze te maken tussen LEGO vs Nanoblocks, of in iedergeval het verschil inmiddels duidelijk is.

Wij gaan snel weer verder met het bouwen van onze favoriet. De Nanoblocks. Wij willen jullie ook veel plezier wensen met het bouwen van zowel de LEGO of Nanoblocks.

De waardering van funwithblocks.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.5/10 gebaseerd op 155 reviews.