Miniblocks vs Nanoblocks. Weet jij het verschil?

Als verkoper van diverse miniblock en nanoblock merken en iemand die graag dingen bouwt met miniblocks, besloot ik wat onderzoek te doen en meer te weten te komen over alle verschillende soorten miniblocks die er momenteel op de markt zijn. Ondanks dat de namen veel door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen. Om het verschil voor eens en voor altijd duidelijk te maken onderzochten wij: Miniblocks vs Nanoblocks. Het resultaat lees je in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat zijn Nanoblocks?
 • Wat zijn Miniblocks?
 • De vergelijkingen en verschillen tussen nanoblocks en miniblocks?
 • Wat is de beste optie voor jou?

Inhoud

 • 1. Korte uitleg over Miniblocks
 • 2. Korte uitleg over Nanoblocks
 • 3. Miniblocks vs Nanoblocks
 • 3.1. Afmetingen
 • 3.2. Prijs
 • 3.3. Kwaliteit
 • 3.4. Verscheidenheid aan sets
 • 3.5. Voor welke leeftijd?
 • 3.6. Moeilijkheidsgraad
 • 3.7. Instructies: welke set is gemakkelijker te volgen?
 • 3.8. Samenwerkingen met andere merken
 • 3.9. Een paar punten om in gedachten te houden
 • 4. Conclusie

Korte uitleg over Miniblocks

Miniblocks, zijn zoals het woord al zegt, hele kleine blokjes. Je vindt ze in diverse kleuren, maten en merken. Ze komen van oorsprong uit China. Er zijn tientallen verschillende merken welke elk hun eigen figuren produceren met de miniblocks. Van LNO tot Balody en van LOZ tot LBOYU. De miniblocks lijken erg op LEGO, maar zijn veel kleiner. De blokjes zijn er in verschillende kleuren. De hoeken zijn aangepast en glad. Elk blokje is eenvoudig aan elkaar te koppelen vergelijkbaar met dat van LEGO. Deze blokjes zijn schattig en leuk om mee te spelen.

Korte uitleg over Nanoblocks

Een Nanoblock is een origineel klein blokje uit Japan. Deze kleine blokjes zijn wel 8x kleiner dan de originele LEGO blokjes. Ze zijn klein, schattig, leuk en geweldig voor hobby’s en cadeaus. Iedereen speelt graag met deze kleine blokjes die je onderweg kunt meenemen, of je nu 8 of 85 jaar oud bent. Deze nanoblocks motiveren iemands creativiteit, fijne motoriek en probleemoplossend vermogen. Alle nanoblocks worden gemaakt op het hoofdkantoor in Tokio.

Voor een snelle blik op een timelapse van de bouw van de Nanoblock Himeji Castle set, bekijk je deze video. Deze set is ongelooflijk en geeft je een unieke kijk op de nanoblocks en hoe je deze set kunt bouwen.

Als nieuwe Nanoblock bouwer raad ik aan te beginnen met een van de kleinere figuren. Ze zijn erg leuk en zullen je urenlang boeien. Om je te helpen bepalen welke nanoblock het beste bij jou past, kijk je hier.

Wat is het verschil, Miniblocks vs Nanoblocks?

Het is van groot belang dat je de twee zeer vergelijkbare blokjes vergelijkt om te helpen bepalen welke het beste bij jou past. Er zijn verschillende specificaties waarmee je rekening moet houden bij het kiezen tussen miniblocks vs nanoblocks.

Hieronder zal ik de tijd nemen om enkele van de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het maken van deze moeilijke keuze in detail uit te leggen. Deze omvatten afmetingen, prijzen, kwaliteit, verschillende sets, leeftijdsaanbevelingen, moeilijkheidsgraden en de gemakkelijkste instructies.

Voordat ik hier verder op in ga is het natuurlijk nodig om het verschil in benaming te benoemen. Zo is Nanoblock een vastgelegd merk welke enkel gebruikt mag worden voor de blokjes van Kawada. Miniblocks is meer een verzamelnaam voor alle miniblokjes die worden gemaakt door de verschillende leveranciers.

1. Afmetingen miniblocks vs nanoblocks

Beide soorten blokjes hebben dezelfde afmetingen, namelijk 4 mm x 4 mm x 5 mm.

Vervolgens zal ik het prijsverschil van deze twee verschillende soorten blokjes bespreken.

2. Prijs miniblocks vs nanoblocks

Bij beide soorten heb je te maken met verschillende prijzen. Zo hebben beide blokjes grote gebouwen en/of kleine figuren. Zo ben je voor een kleine Pokémon van de Kawada nanoblocks op onze website zo’n € 12,50 kwijt. De miniblocks zijn over het algemeen wat goedkoper. Daar ben je voor een soortgelijke Pokémon figuur ongeveer € 8,50 kwijt. Geen enorme verschillen.

Toch zijn de Kawada nanoblocks over het algemeen wat prijziger. Dit zal vooral te maken hebben met de beschikbaarheid van de diverse sets. Zo zijn er weinig bekende officiële verkooppunten van de Nanoblocks, terwijl er in Nederland meerdere “officiële” verkooppunten van miniblocks zijn.

Zoals je ziet is het prijsverschil niet enorm maar zijn de miniblocks iets goedkoper.

3. Kwaliteit miniblocks vs nanoblocks

Aangezien de Nanoblock het origineel is, is dit type blokje van zeer hoge kwaliteit. Het detailniveau is niet te vergelijken. De miniblocks worden ook wel de “replica” van de Kawada Nanoblocks genoemd. Toch zijn de diverse Chinezen merken er uitstekend in geslaagd de kwaliteit van de nanoblocks te evenaren.

4. Verscheidenheid aan sets miniblocks vs nanoblocks

Beide merken hebben diverse variaties aan figuren en gebouwen. De miniblocks hebben een groter assortiment. Dit heeft er vooral mee te maken dat er tientallen verschillende miniblock merken zijn en Nanoblocks alleen door Kawada worden geproduceerd. Wel zie je regelmatig dat de merken elkaar kopiëren of sets deels namaken.

Een ander blokje met een grote verscheidenheid aan sets is Lego. Als je eenmaal LEGO en Nanoblocks hebt ontdekt, lijkt het misschien een moeilijke beslissing om te kiezen tussen deze twee blokjes. Daarom heb ik een artikel geschreven dat een diepgaande vergelijking biedt tussen Nanoblocks en LEGO. Je leest het hier.

5. Voor welke leeftijd?

Hoewel het afhangt van welke moeilijkheidsgraad je kiest, zijn de meeste Kawawa Nanoblocks voor 8 jaar en ouder, en de miniblocks zijn meestal geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar. Daarom, als je op zoek bent naar een cadeau voor een kind, maakt het niet uit elke je kiest.

6. Moeilijkheidsgraad

Beide merken hebben producten van een één ster niveau tot en met vijf sterren sets. Daarin kun je bij beide merken je lol op.

7. Instructies: welke zijn gemakkelijker te volgen?

De Nanoblocks en miniblocks proberen beide om duidelijke instructies te geven om de sets te voltooien. Wij geven onze voorkeur aan de instructies van de miniblocks. Toch zijn er ook anderen wie een voorkeur geven voor de instructies van de Kawada nanoblocks. Het is dus aan jou wat jij fijn vindt

Schermafbeelding 2022 02 13 om 22.02.38 miniblock

Je ziet bij de Kawada nanoblocks dat er gebruik wordt gemaakt van kleinere stappen en eventueel een kleurverschil extra wordt benoemd. Dit is bij de meeste miniblocks niet het geval. Dit is vooral een voordeel bij de grote sets.

8. Samenwerking met andere merken

De samenwerkingen van de Kawada nanoblocks beperken zich tot een aantal merken zoals Pokémon, PAC MAN, McDonalds etc. Hierdoor zijn de verschillende sets wat beperkter. LNO heeft daarentegen een enorm arsenaal aan diverse merken. Hierdoor vindt je hier sneller iets wat bij je past. Maak kun je moeilijk kiezen? Dan ben je bij de Kawada nanoblocks er sneller uit.

9. Een paar punten om in gedachten te houden

De Kawada Nanoblocks vinden hun oorsprong in Japan; Dit in tegenstelling tot de miniblocks welke uit China komen. Ik zou ook in gedachten houden dat de Kawada Nanoblocks een beetje kwetsbaarder lijken dan de miniblocks. Dit is echter niet erg als je de blokjes gebruikt als waar ze voor bedoeld zijn en je niet probeert ze tegen de muur te slaan.

Welke moet je kiezen?

Al met al zijn de diverse nanoblocks en miniblocks in de loop der jaren steeds populairder geworden. Je kunt deze kleine sets overal mee naartoe nemen, en ze zullen zeker populair zijn bij al je gasten.

Bij het kiezen tussen de miniblocks vs nanoblocks, zal ik persoonlijk kiezen voor de miniblocks. Ze zijn namelijk goedkoper, makkelijker verkrijgbaar en een ruimer assortiment.

Wil je bouwen met het origineel en zeker weten dat de licenties ook in orde zijn? Kies dan voor de Nanoblocks van Kawada. Maar hier betaal je dan ook meer voor, aan jou de keuze.

Conclusie Miniblocks vs Nanoblocks

Na ons onderzoek zijn wij tot de conclusie gekomen dat de Miniblocks vs Nanoblocks nauwelijks van elkaar afwijken. De miniblocks zijn de namaak Nanoblocks met alle voor- en nadelen die daarbij horen. De grootste verschillen zitten hem niet zo zeer in de blokjes maar vooral in de prijs, de verkrijgbaarheid en het ruime assortiment. Toch ontlopen beide blokjes elkaar niet en steekt er niet één met kop en schouders boven uit. Ben je er na het lezen van deze review nog niet helemaal uit?

Op Funwithblocks vindt je het ruime assortiment van miniblocks voor de laagste prijs van Nederland en België. Ga het gewoon ervaren en wij zijn er van verzekerd dat je daarna net zo fan bent van de mini- en nanoblocks als wij zijn. Toch niet overtuigd? Je kunt tegenwoordig ook de nanoblocks van Kawada in onze webshop bestellen. Je vindt ze hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van funwithblocks.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 133 reviews.