Miniblocks vs Nanoblocks. Weet jij het verschil?

Als verkoper van diverse miniblock en nanoblock merken en iemand die graag dingen bouwt met miniblocks, besloot ik wat onderzoek te doen en meer te weten te komen over alle verschillende soorten miniblocks die er momenteel op de markt zijn. Ondanks dat de namen veel door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen. Om het verschil voor eens en voor altijd duidelijk te maken onderzochten wij: Miniblocks vs Nanoblocks. Het resultaat lees je in dit artikel.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat zijn Nanoblocks?
  • Wat zijn Miniblocks?
  • De vergelijkingen en verschillen tussen nanoblocks en miniblocks?
  • Wat is de beste optie voor jou?
Miniblocks vs Nanoblocks

Wat zijn miniblocks?

Miniblocks, zoals het woord al zegt, zijn kleine blokjes in diverse kleuren, maten en merken. Ze komen oorspronkelijk uit China en er zijn tientallen merken die hun eigen figuren produceren met de miniblocks, waaronder LNO, Balody, LOZ en LBOYU.

Hoewel ze lijken op LEGO, zijn miniblocks veel kleiner van formaat. Wat miniblocks zo uniek maakt, is dat je met deze kleine bouwsteentjes verfijnde details aan je creaties kunt toevoegen.

De mogelijkheden zijn eindeloos! Of je nu miniatuurfiguren, gebouwen of andere objecten wilt bouwen, met miniblocks kun je een niveau van nauwkeurigheid en schoonheid bereiken dat ongeëvenaard is. De prachtige afwerking van je bouwwerken zal zeker indruk maken.

Wat zijn nanoblocks?

Nanoblocks zijn bijzondere kleine blokjes uit Japan die lijken op LEGO, maar dan veel kleiner van formaat. Met nanoblocks kun je prachtige constructies maken met ongelofelijk veel details. Deze kleine bouwstenen meten slechts een paar millimeter, waardoor je de mogelijkheid hebt om met uiterste precisie te bouwen.

Bovendien biedt nanoblocks een breed scala aan officiële licenties. Dit betekent dat je bouwsets kunt vinden van populaire merken, films, televisieseries en nog veel meer. Of je nu een fan bent van superhelden, beroemde gebouwen of schattige dieren, er is altijd een nanoblock-set die bij jouw interesse past.

Nanoblocks bieden eindeloos bouwplezier voor zowel jong en oud. Het is een geweldige manier om je creativiteit te uiten en je ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. 

Nanoblock display

Wat is het verschil, Miniblocks vs Nanoblocks?

Het is best belangrijk om deze twee behoorlijk vergelijkbare bouwsteentjes met elkaar te vergelijken om uit te vogelen welke misschien beter bij jou past. Er zijn een paar dingen om over na te denken wanneer je moet kiezen tussen Miniblocks en Nanoblocks.

Laten we even stilstaan bij een paar belangrijke punten die je kunnen helpen bij deze lastige beslissing. We hebben het over zaken zoals grootte, prijs, kwaliteit, beschikbare sets, aanbevolen leeftijd, hoe moeilijk ze zijn om te bouwen, en hoe gemakkelijk de instructies te volgen zijn.

Voordat we daar dieper op ingaan, is het goed om te weten dat Nanoblock een specifiek merk is voor blokjes gemaakt door Kawada. Aan de andere kant is Miniblocks meer een algemene term die al deze kleine blokjes van verschillende bedrijven omvat.

1. Afmetingen miniblocks vs nanoblocks

Laten we eens kijken naar de afmetingen van Miniblocks en Nanoblocks. Het opvallende is dat beide soorten blokjes dezelfde grootte hebben, namelijk 4 mm x 4 mm x 5 mm. Dit betekent dat ongeacht welke optie je kiest, je kunt rekenen op deze consistentie in grootte. Of je nu gaat voor de Miniblocks of de Nanoblocks, je kunt verwachten dat ze dezelfde compacte afmetingen hebben, waardoor ze ideaal zijn voor fijn gedetailleerde constructies en creatieve projecten.

2. Prijs miniblocks vs nanoblocks

Bij beide soorten bouwblokjes komen verschillende prijsklassen voor. Zowel grotere bouwwerken als kleinere figuurtjes zijn beschikbaar voor zowel Miniblocks als Nanoblocks. Als voorbeeld, op onze website kost een kleine Pokémon figuur van Kawada Nanoblocks ongeveer €12,50. Miniblocks zijn over het algemeen iets voordeliger, waarbij je ongeveer €8,50 zou betalen voor een vergelijkbare Pokémon figuur. Hoewel er enige variatie is, zijn de prijsverschillen niet enorm.

Desalniettemin zijn Kawada Nanoblocks over het algemeen wat duurder. Dit komt waarschijnlijk voornamelijk door de beschikbaarheid van verschillende bouwsets. Er zijn weinig bekende officiële verkooppunten voor Nanoblocks, terwijl er in Nederland meerdere “officiële” verkooppunten zijn voor Miniblocks.

Zoals je kunt zien, is het prijsverschil niet heel groot, maar over het algemeen zijn Miniblocks iets voordeliger.

3. Kwaliteit miniblocks vs nanoblocks

Als het gaat om kwaliteit, heeft Nanoblock het originele karakter, wat resulteert in een zeer hoge kwaliteit van deze bouwsteentjes. Het niveau van detail is echt opmerkelijk en moeilijk te vergelijken. De Miniblocks worden soms wel eens de “replica” van de Kawada Nanoblocks genoemd. Niettemin is het opmerkelijk dat diverse Chinese merken erin geslaagd zijn om de kwaliteit van Nanoblocks goed na te bootsen. De gelijkenis in kwaliteit tussen Miniblocks en Nanoblocks is opmerkelijk, vooral omdat verschillende Chinese fabrikanten erin zijn geslaagd om de hoogwaardige eigenschappen van Nanoblocks te evenaren.

4. Verscheidenheid aan sets miniblocks vs nanoblocks

Beide merken bieden een verscheidenheid aan opties als het gaat om figuren en bouwwerken. Het assortiment aan Miniblocks is echter breder. Dit komt voornamelijk doordat er tientallen verschillende merken zijn die Miniblocks produceren, terwijl Nanoblocks uitsluitend door Kawada worden gemaakt. Het is opvallend dat merken elkaar soms nabootsen of sets gedeeltelijk repliceren.

Een ander bekend bouwsteentje met een gevarieerd aanbod aan sets is Lego. Als je eenmaal zowel LEGO als Nanoblocks hebt ontdekt, kan het lastig lijken om tussen deze twee opties te kiezen. Om deze reden heb ik een artikel geschreven waarin een grondige vergelijking wordt gemaakt tussen Nanoblocks en LEGO. Je kunt het artikel hier lezen.

5. Voor welke leeftijd?

Hoewel dit afhangt van de gekozen moeilijkheidsgraad, zijn de meeste Kawada Nanoblocks doorgaans geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder, terwijl de Miniblocks meestal worden aanbevolen voor kinderen vanaf 9 jaar. Dus, als je op zoek bent naar een cadeau voor een kind, maakt het niet echt uit welke je kiest, aangezien beide opties over het algemeen passend zijn voor deze leeftijdsgroep.

6. Moeilijkheidsgraad

Wat betreft de moeilijkheidsgraad hebben zowel Miniblocks als Nanoblocks een assortiment dat varieert van één ster tot en met vijf sterren sets. Dit betekent dat er bij beide merken een breed scala aan uitdagingen beschikbaar is, zodat je kunt kiezen op basis van je eigen vaardigheidsniveau en interessegebied. Of je nu nieuw bent in het bouwen met deze blokjes of al wat meer ervaring hebt, er is voor elk wat wils. Of je nu de voorkeur geeft aan een eenvoudiger project met één ster, of de uitdaging wilt aangaan met een complexere vijf sterren set, je zult zeker iets vinden dat past bij jouw niveau van ervaring en plezier.

7. Instructies: welke zijn gemakkelijker te volgen?

Zowel Nanoblocks van Kawada als Miniblocks van verschillende merken streven ernaar duidelijke instructies te bieden voor het voltooien van de sets.

Bij Kawada Nanoblocks worden vaak vergelijkbare instructiestijlen gebruikt, waardoor een zekere consistentie ontstaat. Het opmerkelijke hierbij is dat deze instructies extra details bevatten om te voorkomen dat je verschillende blokjes door elkaar haalt tijdens het bouwproces. Dit is vooral handig bij complexere sets, waar nauwkeurigheid en aandacht voor detail van groot belang zijn. Aan de andere kant hebben Miniblocks van verschillende merken uiteenlopende instructiestijlen. Dit kan met name gunstig zijn bij grotere sets, waarbij de complexiteit een rol kan spelen in het bouwproces. Jouw keuze voor instructiestijlen hangt dus af van jouw persoonlijke voorkeur en hoe je graag bouwt.

 

Pikachu instructies

8. Samenwerking met andere merken

Wat betreft samenwerkingen hebben Kawada Nanoblocks een sterke focus op officieel gelicentieerde producten, zoals Pokémon, PAC MAN en McDonald’s. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor verschillende sets enigszins beperkt, maar je kunt erop vertrouwen dat deze sets nauw verbonden zijn met bekende merken. Aan de andere kant heeft LNO een uitgebreid arsenaal aan diverse merken in hun assortiment, waardoor de keuzemogelijkheden breder zijn. Dit betekent dat je bij LNO waarschijnlijk sneller iets zult vinden dat bij je interesses past. Als je echter moeite hebt met kiezen, is het waarschijnlijk gemakkelijker om een beslissing te nemen bij Kawada Nanoblocks vanwege het meer gefocuste aanbod van officiële gelicentieerde producten.

9. Een paar punten om in gedachten te houden

Een belangrijk onderscheid tussen de twee is dat Kawada Nanoblocks oorspronkelijk uit Japan komen, terwijl Miniblocks hun oorsprong hebben in China. Het is ook goed om te weten dat Kawada Nanoblocks enigszins fragieler kunnen lijken dan Miniblocks. Dit is echter geen groot probleem, zolang je de blokjes gebruikt zoals ze bedoeld zijn en ze niet probeert als ‘sloopkogel’ in te zetten. Het is een kwestie van zorgvuldigheid bij het hanteren en bouwen, en dan zouden beide soorten blokjes je veel plezier kunnen brengen.

Welke moet je kiezen?

In de loop der jaren zijn zowel diverse nanoblocks als miniblocks steeds populairder geworden. Deze kleine sets kun je overal mee naartoe nemen en zullen zeker in de smaak vallen bij je gasten.

Maar hier is het goede nieuws: je hoeft niet per se te kiezen tussen miniblocks en nanoblocks. Beide hebben hun eigen voordelen. Sommige producten van miniblocks kunnen bijvoorbeeld mooier zijn, omdat nanoblocks die specifieke figuur wellicht niet aanbiedt. Andersom kan het ook zo zijn. Het aanbod en de variëteit zijn verschillend en vullen elkaar soms aan.

Wil je graag bouwen met het origineel en je ervan verzekeren dat de licenties in orde zijn? Dan kun je kiezen voor de Nanoblocks van Kawada. Maar het goede nieuws is dat je niet vastzit aan slechts één keuze. Je kunt beide soorten blokjes gebruiken en genieten van de unieke ervaring die elk van hen te bieden heeft. De beslissing ligt helemaal bij jou.

Conclusie Miniblocks vs Nanoblocks

Na ons uitgebreide onderzoek is de conclusie dat de verschillen tussen Miniblocks en Nanoblocks minimaal zijn. Miniblocks kunnen worden gezien als een soort variant van Nanoblocks, met alle bijbehorende voor- en nadelen. De voornaamste verschillen liggen niet zozeer in de blokjes zelf, maar eerder in de prijs, beschikbaarheid en diversiteit van het assortiment.

Echter, in dit vergelijkingsproces is er geen duidelijke winnaar naar voren gekomen, aangezien beide soorten blokjes elkaar niet significant overtreffen. Als je moeite hebt met kiezen, bieden wij bij FunWithBlocks de oplossing. Wij hebben namelijk een uitgebreid assortiment van de meest leuke miniblocks en nanoblocks tegen de laagste prijs in Nederland en België. Hier kun je beide varianten uitproberen en zelf ervaren welke jou het meest aanspreekt.

De waardering van funwithblocks.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 166 reviews.